Vücudumuzun Akarsuları: “Meridyenler”

16 Ekim 2024 11:59
Neslihan Perker

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve geleneksel Çin tıbbına ait bir uygulama olan “meridyen terapi” zamane insanlarını şifalandırıyor. Mevsimlerin döngülerinden beslenmeye, çakralardan elementlere, organlarımızın enerjisinden renklerin önemine kadar, insan bedenini inanılmaz bir bütünsellikle elen alıyor. Vücudumuzdaki 12 ana ve iki ara meridyenin enerjisindeki döngü ve denge, bizi sağlıklı bir insan haline getiriyor. Shivalife Bütünsel Yaşam Merkezi’nin kurucuları, meridyen terapi uygulamasında iki usta isim; Emine Karasu ve Yasemin Aşık ile bir araya geldik.

Image

İnsan hakikaten evrenin, yaşadığı gezegenin birer yansıması… Doğadaki döngüler ne ise insan vücudunda da paralel değişiklikler ve uyumlanmalar oluyor. “Sebzeyi-meyveyi mevsiminde tüket” cümlesi boşuna söylenmiş bir şey değil. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan geleneksel Çin tıbbının da büyük önem verdiği bir yaşam biçimi bu… Çünkü insan bedeni fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak yaşadığı evrenin mikrosistemi gibi.

Podolog ve Klinik Refleksolog Emine Karasu ve Güzellik Uzmanı-Masör Yasemin Aşık, meridyen terapi ile ilgili şu bilgileri verdiler: “Meridyen terapi, geleneksel Çin tıbbını baz alan ve pek çok ekolün etkilendiği bir yoldur. Buradaki şifalanma tekniklerinin hepsi neredeyse 5 ila 10 bin yıllık bir geçmişe sahip.  ‘Sarı İmparator’ diye anılan eski bir Çin hükümdarının kitaplarda toplattığı kadim bilgileri araştıran insanlar, eskiden coğrafyalarında yaşayanların çok uzun bir ömür sürmesinin sırrının ne olduğunu merak etmişler. Böylece geçmiş zamanlarda atalarının neler yaptıklarını ortaya çıkarmışlar. İnsanoğlu, aslında kâinatın mikrosistemi gibi. Bu insanlar zamanında matematiksel olarak hayatın döngülerini önemsemişler, hangi mevsimde neyin tüketilmesi gerektiğinden ay döngülerine kadar, pek çok konuda vücudu etkileyen dinamiklerin neler olduğunu bulmuşlar. Böylece insan vücudundaki meridyenleri keşfetmişler ki meridyen dediğimiz mevzu, aynı dünya üzerindeki akarsular gibi bedenimizde bulunan damarlarımız.

Bu işleyiş üzerine çalışmışlar ve buna uygun bir beslenme düzeni geliştirmişler. Mevsimine veya organlarımızın ihtiyacına göre nasıl gıdalar tüketmeliyiz gibi… Mesela şu anda sonbahardayız. Bu ‘mide meridyen’ ve dalak sisteminin ön plana çıktığı bir süreç. Dolayısıyla güz zamanı; yenilen ve içilene dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü yaz sezonu olan ‘ateş dönemi’ bitti ve bizim sıcak havalarda tükettiğimiz meyveyi, sebzeyi temizlememiz lazım. Toprak elementi dönemindeyiz, vücudumuzun tam ortasındaki ‘solar pleksus’u temsil eden, çakralarımız içinde gücü simgeleyen bir alan ve rengi de sarı. Sindirim sitemini iyileştirirseniz, genel bütün sisteminizi de iyileştirişiniz. Her şeyin altında beslenme yatar ki buna da çok değinmişler. Dolayısıyla sonbaharda sarı tonlarındaki yiyecekleri ve baharatları tüketip, gene sarı tonlarında giyinmeliyiz. Bu insanlar binlerce yıl önce bunu bulup, çözmüşler ve kitaplara yazmışlar. Zaten dünyada, kötü beslenme dönemi başlayınca hastalıklar da arttı. Meridyenler ne yapıyor, hangi organa bağlı, o meridyen nereye gidiyor, hangi saat arasında çalışıyor tamamen bu döngüleri bulmuşlar. Çok güzel bir haritaları var. Çakra ve enerji kanallarını da mevsimsel dönemlere göre renklendirmişler. Toplamda 12 tane ana, sekiz tane de ara meridyen vardır. Döngü 12 ana ve iki ara meridyen arasında gerçekleşir. İnsan vücudunda ruhsal, duygusal ve fiziksel üç dinamik bulunuyor ve bunlardan biri sekteye uğrarsa bizler de sallanmaya başlıyoruz. Geleneksel Çin tıbbı sağlığı ‘fiziksel uyum ve denge’ hali olarak tanımlanıyor. Gümüş eldivenlerle uyguladığımız terapide ‘meridyen’ dediğimiz alanlarda, nerede blokaj oluşmuşsa onun alanını açıyor ya da enerjisi düşmüş bir ‘chi’ye frekans vererek, hızını artırıyoruz.”

Meridyen Terapi Uygulaması Neye iyi Gelir?

Bu terapiyi yaptırmak isteyenlerin öncelikle öyküsü dinleniyor, duygu durumuna bakılıyor.  Akışında bozulma olan meridyen belirleniyor. Blokajlar açıldıkça, kişiler zaman içerisinde kendi kendilerine iyileşmeye başlıyorlar.   Ancak kalp-beyin pili olan, aktif olarak kemoterapi ve radyoterapi alanlara meridyen terapi uygulaması yapılmıyor.

Meridyen terapi uygulaması; enerji akışını dengelemede, stres ve gerginliği azaltmada, homeostazinin dengelenmesinde aktif rol oynuyor. Damar tıkanıkları, fıtık problemleri, jinekolojik-ürolojik rahatsızlıklar, omurga bozuklukları, kemik hastalıkları, kireçlenmeler, mide-bağırsak problemleri, kronik ağrılar, kabızlık, romatizmal hastalıklar, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi sorunlarda başvurulacak bir uygulama yöntemi. Uygulamada Kullanılan BEM cihazı toksinleri ve kanı temizliyor, kan dolaşımını hızlandırıp ağrıları azaltıyor. Metabolizmayı iyileştirirken hücreleri yenileyerek aktifleşmesini sağlıyor. Bağışıklığı, kemikleri ve kasları güçlendiriyor. Sinir sistemini düzenliyor, uyku kalitesini artıyor. Enerji kanallarındaki blokajları kaldırıyor.


MÜŞTERİ HİZMETLERİ
BİZİ TAKİP ET!
KURUMSAL
SÖZLEŞMELER
MÜŞTERİ HİZMETLERİ
BİZİ TAKİP ET!
KURUMSAL
SÖZLEŞMELER
©Copyright, Antigoni, 2024 Powered by ikas